Visste du at det blir nydelig lutefisk hvis du bruker Stabil Kaustisk Soda?

9. november, 2021
Banner image

Nå er sesongen for lutefisk igang igjen. Endelig for noen, til skrekk og gru for andre. De fleste kjøper lutefisken ferdig lutet og klar til bruk, men man kan også lage lutefisk fra bunnen av selv. Og når du skal lage lutefisk, er kaustisk soda en viktig ingrediens.

Slik lages lutefisk

Lutefisk er utvannet tørrfisk som behandles med kaustisk soda, for deretter å vannes ut igjen. Tillaging av lutefisk tar 10-12 dager, så her må middagen planlegges i god tid før servering.

Start med å legge tørrfisk i kaldt vann i 6-7 døgn. Bløtlagt fisk må behandles som ferskvare, så pass på at vannet er kaldt nok, og tilsett is hvis nødvendig. Vannet skiftes 2 ganger hver dag.

Nå skal fisken legges i lut i 2 døgn. Lag lut ved å blande ca 100 gr kaustisk soda i 30 l vann. Pass på at alt pulveret har løst seg opp før fisken legges i. Bruk kar av plast. Aluminium og sink reagerer med lut, så unngå derfor denne type kar. Det må være rikelig med lutvann over fisken. Fisken sveller mye i lutprosessen. Fyll på mer lutvann hvis ikke fisken er dekket. Det er fortsatt viktig å passe på at vannet er kaldt.

Nå er fisken lutet, og må vannes ut i 4-6 døgn før den tilberedes. Bytt vannet 1 gang hver dag, og hold vannet kaldt.

Slik tilberedes lutefisk

Da er fisken klar for tilbereding. Regn med ca. 500-750g lutefisk pr. person

Fisken kan tilberedes i både ovn og gryte. Liker man fisken litt fastere, er det lurt å drysse godt med grovt salt på fisken først. Dette vil trekke ut noe av vannet i fisken. La den stå og trekke ut vann i 30-60 min.

Legg fisken i langpanne eller gryte med lokk eller folie over. Pass på at folien ikke kommer i kontakt med fisken. La den stå på ca 200 grader i ca 30 min.

Kok mandelpoteter, sprøstek bacon i masse godt smør, lag ertestuing og finn fram alt annet du tenker kan smake godt som tilbehør. Her er det nesten bare fantasien som setter begrensninger. Sirup, brunost, løksmør, flatbrød etc er eksempler på tilbehør. Og husk masse nykvernet pepper på fisken.

Så er det bare å dekke bordet og sette seg ned og nyte. Dette er et måltid mange ser frem mot med vann i munnen og stjerner i øynene gjennom sommeren. Mens andre nok trenger litt trening før de venner seg til smak og konsistens….

Her finner du produktinformasjon om Stabil Kaustisk Soda.