Varm sommer gir gode forhold for vepsen

Det har vært en rekordvarm sommer i store deler av Norge, det er fint for vepsen! De hissige gule og svarte insektene svirrer rundt middagsbordet når vi skal kose oss ute, og stemningen blir fort hektisk og lite hyggelig. Heldigvis finnes det midler som tar knekken på disse små hissigproppene.

Skal man ta enkeltveps som svirrer rundt, er en insektspray på aerosol det beste alternativet. Nippon Flue- og vepsespray, Killer Insektspray og Kirk Power Permetrin er gode alternativer. Sprayene kan også brukes direkte på bolet. Det beste er å gjøre dette om kvelden, etter at vepsen har trukket inn for dagen. Spray inn i åpningen og dynk bolet godt. Et jordvepsebol behandles på samme måte. Spray inn i inngangen til bolet.

Det finnes også egen vepsebolskum som gir bedre sikkerhetsmargin. Nippon vepsebolskum kan nå bolet på opptil 3 meters avstand. Produktet skumlegger bolet, og vepsen i bolet dør samtidig som lukten av skummet vil holde andre veps borte fra å komme tilbake.

Vepsen bygger bolene sine både under og over bakken. Det er vanlig at de bygger i tilknytning til hus og uthus. Fritthengende bol kan bli på størrelse med en fotball hvis det får henge i fred. Skal man fjerne et bol, er det enklest å gjøre det mens det enda er lite og antallet individer i bolet er lavt. Uansett er det lurt å ta sine forhåndsregler når man skal bekjempe veps. Heldekkende klær, hansker og briller er effektivt for å beskytte seg.

Selv om vepsen stort sett oppleves som en pest og en plage, har den en viktig rolle. Vepsen lever i stor grad av små insekter, og er med på å holde bestanden av mygg og fluer nede. I tillegg fungerer de som pollinatorer. Bestanden når sitt maksimum på sensommeren, og i løpet av høsten dør de ut etter at hannene og de nye dronningene er klekket. Så problemet blir uansett løst når det igjen blir høst og kaldere dager.