Bruke strø eller salt til glatte veier?

24. januar, 2023
Når skal du bruke strø eller salt til glatte gangveier? Det finnes to alternativer, strøprodukter som du bruker oppå snøen, og det andre er salt til å smelte bort is når det har dannet seg isdekke på overflatene.
Banner image

Hvordan velge mellom strø eller salt på glatte overflater?

Her gir vi deg noen tips på når du mest effektivt bruker strø eller salt for å forhindre glatte overflater på gangveier, trapper, asfalt, grusvei, betong etc.

Støtt på bakken med Leca Safe Antiskli
Strø eller salt, her er det brukt strø

Strø på glatte gangveier

Brukes mest effektivt når det har kommet mye snø og det blir som et glatt isdekke oppå snøen. Da er det lurt å strø med f ek, knust leca, grus eller sand. Her finnes det mange forskjellige typer og merker å velge mellom på markedet.

Salt er effektivt til å fjerne is

Salt er mest vanlig å bruke til å fjerne is på glatte gangveier. Det finns primært tre ulike salt-typer: natrium som krever varme (det samme som brukes til veibaner og mat), magnesium og kalsiumklorid, som avgir varme og på så sett smelter isen. Her er det viktig å velge det salt-alternativet som best passer til bruksområdet, asfalt, grusvei, betong, belegningsstein og treplatninger. (F ek er det viktig å være forsiktig med salt på betong og belegningsstein.) Be om tips og råd i butikken på de forskjellige saltproduktene.

Strø til glatte overflater som gir godt fotfeste!

LECA® SAFE ANTISKLI

  • Sklisikker på is og gir godt fotfeste
  • Lav vekt
  • Rent naturprodukt, miljøvennelig

Sklisikker på is og gir godt fotfeste
Leca® Safe Antiskli er klart best til glatte underlag og gir ekstra godt fotfeste på glatte gangveier, trapper, bakker og oppkjørsler. Den er veldig sklisikker på is og er drøy i bruk (10 ltr dekker ca. 100-120m2). Strøs direkte på glatt overflate for å gjøre underlaget ruere og sikker å gå på.

Lav vekt
Den består av knust lettklinker i kornstørrelse fra 1,5 mm til 5 mm. Disse er lette å strø og har lav vekt i forhold til andre strøprodukter. Faktisk opp til 80% lettere vekt, f ek veier en 10 liter sekk kun 3 kg! Den knuste lettklinkeren er så pass lett i vekt at den også flyter opp på overflaten når det fryser på igjen.

Et rent naturprodukt
Den misfarger ikke betong, fliser eller asfalt, og skader heller ikke disse da den ikke inneholder salter. Strømidlet er heller ikke skadelig for dyr, da den ikke har skadelige stoffer eller vasse kanter som kan skade dyrenes poter. Et rent naturprodukt, uten salt og kjemikalier. Leca® Safe Antiskli kan gjenbrukes neste uendelig, også som jordforbedring! Når våren kommer er det bare å feie den bort inn på gress, blomster eller kompostjorden.

Salt som fjerner is, og motvirker ny isdannelse

X-it ISSMELT (kalsiumklorid)

  • Tiner effektivt ned til -40°c
  • Motvirker ny isdannelse
  • Mer skånsom enn salt

Tiner effektivt ned til -40°c
Hurtigvirkende kalsiumklorid som smelter is. Tiner effektivt helt ned til -40°C, og den utmerker seg godt på ekstremt kalde dager. Kalsiumklorid virker 10 ganger bedre enn vanlig veisalt, og bindes godt til fuktighet (men også støv). Produktet bør virke ca 30 min, men allerede etter 10 min kan du se hvordan X-it ISSMELTER har smeltet hull i isen.


Så gjør du for å motvirke ny isdannelse
Begynn med å fjerne løssnø, og strø deretter ut min. 0,5 dl/m² før eller etter frost. La virke minst 30 min. Deretter skraper du rent underlaget og fjerner smeltevannet. På så sett unngår du å få isdannelse på nytt. Gjenta behandlingen ved behov.


Mer skånsom mot underlaget
X-it Issmelter er mer skånsom mot underlaget, vegetasjon, sko og husdyr enn salt. Middet setter ikke saltmerker. Å bruke et kalsiumklorid produkt reduserer utslipp i naturen med 30%, sammenlignet med magnesiumklorid. Den er også drøy i bruk.

TIPS!

Når vinteren har gitt seg, kan du effektiv bruke X-it Issmelter som støvbinder grusveier, ridebaner, parkerings plasser, og tennisbaner etc.

Her kan du lese mer om tips som redder deg på glattisen: :
Tipsene-som-redder-deg-pa-glattisen/

Andre typer strø og smelt finner du her:

Strøsingel, kvartsfri

X-it Strøsalt av 99% fjellsalt