Slik rengjør du bilens vinduer

7. september, 2023
På tide å rengjøre bilens frontrute, og sørg for god sikt og sikkerhet gjennom høst- og vintersesongen.
Banner image

Slik rengjør du bilens vinduer og kjør sikkert gjennom høst- og vintersesongen. Nå er det høy tid å sørge for at vinduene på bilen din er skinnende ren og fri fra smuss, løv og annen skitt. Solen ligger lavt og kan skape farlige situasjoner om vinduene ikke gir klar sikt.  

Her skal vi gi deg gode tips på hvordan du skal rengjøre vinduene, og sørge for god sikt og sikkerhet på veiene om høsten og vinteren.

Gode tips til rengjøring av bilens vinduer:

1. Utstyr til rengjøring av vinduene

Før du begynner å rengjøre bilens vinduer, bør du sørge for at du har alt nødvendig utstyr. Du trenger følgende:

2. Slik rengjør du bilens vinduer

Trenger du en ordentlig rengjøring begynner du med å skylle frontvinduet grundig med vann. Dette vil fjerne overflatesmuss og løv som samlet seg på ruten. Bruk gjerne en hageslang med spraydyse eller en bøtte med vann med svamp, som fungerer minst like bra.

3. Insektsrester og vanskelig flekker

Når du har rengjort vinduet og det fortsatt er igjen rester av insekter og andre vanskelige flekker må du fjerne disse før du fortsetter. Bruk gjerne et middel som fjerner insektsrester, som f. eks. Autoglym Activ Insect Remover. Det er et skum som raskt løser opp restene på glass, billakk og plast. (fungerer også bra på fugleskitt). Gi den ca. 30 sekunder for å virke, og deretter tørkes det av med en myk klut.  Kan også brukes på resten av bilen, som på billakken og billyktene.

Insektsrester og flekker på bilens front
Insekter og flekker på bilens front.


4. Tørk og poler vinduene etter rengjøring

Når rutene er frie fra flekker, er det viktig å avslutte med ett middel til rengjøring av vinduene. Selaclean Professional Glass Cleaner er en skumspray som er avfettende og rengjørende til bilruter. Skummet gjør at den ikke renner, og ligger igjen på ruten og løser opp det som er igjen av smuss. Bruk en mikrofiberklut for glass for å tørke av og polere vinduet.  

Vi anbefaler også vindusprodukter fra Autoglym som er effektive til rengjøring av bilruter, Autoglym Fast Glass er en spray som du spray på og tørker av med mikrofiberklut. Den andre er Autoglym Car Glass Polish, en dypt rensende krem som du påfører med svamp. Disse tre har alle egenskapene at de fjerner fett, trafikkfilm, nikotin, insekter og gir krystallklar sikt. Med andre ord alle tre produktene er like bra, men du påfører på ulike sett.

5. Vindusviskerne

Mange glemmer dessverre å rengjøre og kontrollere at vindusviskerne er rene og fortsatt i god stand. Det er ekstremt viktig at ha vindusviskere som fungerer og gjør jobben sin med å holde rent i dårlig vær. De skal fungere så pass bra, at du faktisk ikke tenker over dem. 😉

En vindusviskere skal gå frem å tilbake, fjerne regn, smuss og ikke lage lyder! En vindusviskere som etterlater en «vei» av vann midt der du skal se ut, gir ikke my sikkerhet på veien. Vindusviskere som lager lyd, kan gi irritasjon og frustrasjon i stressede situasjoner. Skift vindusviskere minst 2 ganger i året!

Rengjør vindusviskerne med Autoglym Car Glass Polish, den rengjør og eliminerer vibrasjoner mot frontruten. Da kommer gummien helt ned mot ruten og fjerner alt av vann som skal viskes vekk.

6. Rengjøring av vinduene på innsiden

Slik rengjør du bilens vinduer på innsiden. Her blir det gjerne en fet hinne som er vanskelig å fjerne, vi synes Selaclean Professional Glass Cleaner er den som er mest effektiv for rengjøring av vinduene. Spray på, la virke og tørk av med en mikrofiberklut for glass eller vinduspapir (som ikke loer).

Rengjør bilens vinduer når de er skitne
Rengjør bilens vinduer når de er skitne

7. Hold dugg og is borte fra bilrutene

Mange sliter med dugg på høsten, men da hjelper det faktisk å ha rene ruter. På innsida av rutene kan det lett danne seg et fettlag. Det gjør at vann og fukt lettere fester seg på ruten. Det beste du kan gjøre om du har mulighet, er att ha på kupévarmere 15-30 min før du skal kjøre, og ha på vifta mot vinduene. Er det mye fukt i bilen, Er det mye fukt i bilen, er et råd å ha Torrbollen i bilen, den tiltrekker seg fukten, og du får litt mindre problemer. Verdt å prøve! 😉

Frost og is på bilrutene er like sikkert som solen går opp hver dag! Og den kommer en dag når du er helt uforberedt, og gjerne den dagen du IKKE har tid å stå og skrape ruten fri fra is. Men også her har vi gode tips. 😊 Det beste er om du vet om og har forbered med kupévarmeren som beskrevet over, viften mot frontruten. Men har du ikke har kupévarmere eller godt om tid, har Autoglym en «life-saver» nemlig De-Icer. Den er så effektiv og god, du bare sprayer på, venter ca. 30 sek, og du kan se hvordan isen smelter vekk fra bilruten. Den kan også brukes på fryst lås og fungerer helt ned til -50°C!!

Både dugg og is kommer av at det er fukt i bilen, så det er lurt å sjekke «hvor fukten» kommer ifra, for å lettere slippe problem med dugg og is på rutene. Her kan du lese mer om dugg og is på bilruta.

8. Vedlikehold

Har du gjort en ordentlig rengjøring av ut- og innsiden av bilruten, er det viktig å vedlikeholde under høst- og vintersesongen. Bruk en av vindusproduktene vi anbefaler ca. 1-2 ganger i måned og du øker trafikksikkerheten både for deg selv og dine medtrafikanter.

Med disse enkle trinnene kan du sørge for å møte utfordringene som høsten og vinteren bringer. Rene vinduer bidrar til bedre sikt og økt sikkerhet på veiene når du kjør i høst- og vintervær. Ta deg tid og gi vinduene din en rengjøring så du kjører sikkert uansett når på sesongen.