Rengjøring og vedlikehold av terrasse

9. mars, 2023
Etter en lang vinter trenger de fleste terrassene rengjøring og vedlikehold. Dette for å klare seg gjennom sesongen, med steikende sol (forhåpentligvis), vind, regn og helt vanlig hverdags slitasje er dette en god jobb som betaler seg.
Banner image

For å unngå sprekker og svelling i treet, er det viktig å bruke gode kvalitetsprodukter til vedlikeholdsarbeidet. Da blir jobben enklere, resultatet bedre og holdbarheten lengre.

Stabi-Terrasserens
Rengjøring med Stabil Terrasserens

Begynn med en god rengjøring

Rydd vekk møbler, gamle blomsterpotter, og alt som er i veien, slik at du lettere kommer til hele terrassen. Når terrassen er ren for ting, er en grundig rengjøring det beste for terrassen. Spyl først av terrassen med vann og børste bort gamle blader, støv og annet smuss. Det beste er å rengjøre terrassen i gråvær, for å unngå direkte sollys.

Bruk en terrasserens som effektivt rengjør, løser opp gammel beis og olje. Bruk gjerne Stabil Terrasserens som også gir treet sin opprinnelige farge tilbake. Les nøye igjennom hvordan produktet du velger skal brukes. De fleste skal påføres med kost eller rulle på en godt fuktet flate (bruk kaldt vann). La produktet virke før du skurer og skyller godt av med vanlig vannslange. De anbefales ikke å bruke høytrykksspyler, da vanntrykket kan lage skader på treverket. VIKTIG! Skrubb i treets lengderetning, og bruk gjerne forlengerskaft for riktig arbeidsstilling, og større avstand til produktet som påføres.

En grundig rengjort terrasse er det beste utgangspunktet for et godt og holdbart resultat, når du senere skal behandle med olje eller beis.

Etter rengjøring, fjerne fiberreisning i treverket

Etter rengjøring og vask skjer det ofte fiberreisning i treverket. Dette er ikke noe man bør velge bort å se bort fra, da det med all sikkerhet vil samle seg smuss og støv på treoverflaten. Ikke er det godt å gå barbeint på heller.

Når terrassebordene er helt tørre, kan man slipe bort fibrene som har reist seg på treoverflaten. Bruk slipepapir og et slipebrett med forlengeskaft, og gå lett over overflaten. Etterpå fjernes slipestøvet en mikrofiberklut. Når all fiberreisning og støv er fjernet er det klart for å beskytte terrassen.

Skal man bruke olje eller beis?

Det siste steget i vårrengjøring og vedlikehold av terrassen, er å beskytte den med olje eller beis. Når man skal legge på olje eller beis er det viktig at terrassen har fått tørket helt opp etter rengjøringen. Det beste er å gjøre dette på en dag med oppholdsvær. Men hva skal man velge, og hva er forskjellen mellom olje og beis?

Terrasseolje

De fleste terrasseoljene som finnes på markedet krever behandling flere ganger under en sesong for å beskytte optimalt. De fleste oljene har en kortere holdbarhet en beis, men du får ikke samme finish og glød med en beis som du får med en terrasseolje. En terrasseolje trekker også bedre inn i treverket og gir et mer naturlig resultat, og du trenger ikke være like nøye med påføringen som med en beis. Stabil Brygge- og Terrasseolje er imidlertid en olje som har lang holdbarhet, og det er tilstrekkelig å behandle overflatene hvert annet til tredje år. Her får du en terrasseolje som har gode egenskaper, med holdbarheten til en beis. Den kan dessuten brekkes i en blandemaskin, som gjør at du kan velge farge akkurat som på en beis. Her kan du lese mer om vedlikehold om treverk.

Beis

Velger du å bruke en beis er fordelen at de fleste har en holdbarhet på ca 2-4 år. Du har også mange fargevalg når du velger en beis, men velger du en beis bør du huske på at den i motsetning til en terrasseolje krever behandling med noe mer fokus for å få et jevnt resultat. I en terrasseolje er det oljen som beskytter treverket mot fuktighet og sprekkdannelse mens det i en beis er fargepigmenter som beskytter mot UV-stråler.

Her kan du lese mer om valg av terrasseolje eller beis i Gjør det selv.

Lykke til, og håper du får en fin sesong med din «nye» terrasse!