Bli kvitt mus og rotter

17. august, 2023
Mus og rotte er ganske vanskelige å se da de er ganske sky av seg, så det er ikke alltid sikkert at du vet at du har "huset fullt av mus"! Og selv når du ser at du har besøk av gnagere, kanskje du ikke rekker å se om det er en mus eller rotte, da de er ganske like.
Banner image

Mus og rotter kan være vanskelige å få øye på da de er ganske sky. Derfor er det ikke alltid sikkert at du vet at du har «huset fullt av mus»! Og selv når du kan se tegn på at du har hatt besøk av gnagere er det ikke alltid like lett å vite om det er mus eller rotte.

Her er noen nyttige tips om hvordan du blir kvitt mus og rotter!

 1. Har du mus eller rotter?
 2. Oppførsel til mus og til rotter
 3. Kan man forebygge mot mus og rotter?
 4. Hvordan bekjempe mus og rotter?

1. Har du et mus- eller rotteproblem?

For å bekjempe disse skadedyrene må du først indentifisere om det er mus eller rotte som er problemet. Dette for å vite hvordan du skal bekjempe de.

Den letteste måten å se forskjell på mus og rotter er størrelsen. Mus er vanligvis mindre, har store runde ører og øyne med en litt slankere kropp. Rotter er nesten dobbelt så store, har tykkere kropp og noe mindre ører enn musen har i forhold til hodet. I tillegg har rotter lengre hale enn mus.

Bilde fra Adobe Stock på mus vs rotte

Har du ikke fysisk sett hvem du har hatt på «besøk», men har funnet spor og lort etter gnagere? Da kan lorten fortelle noe om hvilket dyr du har hatt besøk av:

 • Muselort:           3-6 mm, ganske likt et riskorn
 • Rottelort:           12-25 mm,lange og med runde ender, og ser nesten ut som formen til en peanøtt.

Bilde fra: animalkind.ca

2. Oppførsel til mus og rotte:

Mus og rotter har ulik oppførsel. I Norge har vi mange musearter, men kun en art av rotte, som er brunrotte (Rattus norvegicus).

Mus er nysgjerrige av seg og liker å utforske nye ting. Mus bygger ofte reir på bortgjemte steder og de bruker materialer som istykkerrevet isolasjon, papir og stoffbiter. Musereir gir en lukt som minner om ammoniakk.

Rotter er derimot mer skeptiske til nye ting. De er mest aktive på natten og trives godt i mørke områder. De har gjerne bol i nærheten av vann, mat og varme. En busk i nærheten av et søppelrom eller bebyggelse med liknende er med andre ord perfekt for en rotte å lage bol i.

3. Kan man forebygge mot mus og rotter?

Ja, selvfølgelig kan man det. Når man vet hva som tiltrekker mus og rotter må disse tingen elimineres. Hold orden og rydd vekk rundt hus, søppelrom, garasje og andre steder som kan lokke til seg gnagere.  Her er noen enkle tips:

 • Se til at de ikke kommer seg inn i huset. Tett alle sprekker og åpninger i vegger, gulv og tak
 • Fjerne vann- og matkilder i nærheten av og rundt huset/byggninger
 • Oppbevar mat i tett forseglede beholdere. Gjelder spesielt tørrvarer
 • Rengjør kjøkkenet for matrester som kan tiltrekke seg skadedyr
 • Fjern også matrester etter tilbreding og spising utendørs (terrasse, hage osv.)
 • Ta vekk «gjemmesteder».
  • Hold det ryddig
  • Fjern busker og trær som kan gi ly for skadedyr
  • Klipp gresset jevnlig
  • Unngå rot og oppsamling/hauger av ting som ikke brukes

4. Hvordan bekjempe mus og rotter?

Hvis du fortsatt har problemer med mus og/eller rotter etter tipsene over må du raskt begynne å bekjempe de. En mus er kjønnsmoden etter 35 dager og får ca. 4-6 kull per år med ca. 6 unger i hvert kull! En rotte er kjønnsmoden etter 2-3 måneder og får ca. 4-7 kull pr. år med ca. 8-12 unger. You do the math… 😉

Her er noen tips til hva du kan benytte til bekjempelse:

Mus:

For å fjerne mus finns det ulike alternativer som:

 • Åtestasjon med gift
 • Feller i plast eller den tradisjonelle musefellen i tre
 • Lydjager
 • Museskrekk, poser med mynte.

Her er det viktig å ikke bruke alle variantene samtidig. Noen produkter skal tiltrekke seg mus slik som feller med åte og musegift, mens lydjagere og museskrekk skal skremme de vekk. En musefella med mat vil alltid være fristende selv om du benytter lydjagere og/eller luktbasert avskrekking.

Les mer på de ulike produktene vi anbefaler og hvordan de skal brukes.

Alternativ med gift:

Alternativ som er giftfrie:

Rotte:

Akkurat som med mus er det også her viktig å forebygge og eliminere tilgang til vann, mat og «husrom». Benytt lydjager til å holde rotter unna et rom, for eksempel i garasje, kjeller eller loft. Mistenker du at en rotte har kommet inn benytter du rottefelle. Som åte i rottefellen anbefaler vi peanuttsmør, dette gjelder også for våre musefeller. Gift til bruk mot rotter er kun lovlig solgt til profesjonelle godkjente skadedyrbekjempere. Privatpersoner kan ikke bruke rottegift.

Fortsatt mus- og rotteproblemer?

Har du gjort ovenstående tips, men fortsatt sliter med mus og/eller rotter? Da anbefaler vi at du tar kontakt med profesjonelle skadedyrbekjempere. Se flere tips hos f. ek. Anticimex.