Hvordan bli kvitt maur inne

28. april, 2023
Nå er det høysesong for maur og de jakter etter mat. De fleste får problemer med sukkermaur, men også stokkmaur. Her kommer noen fakta om maur, men også tips på hvordan du best blir kvitt maur.
Banner image

Her kommer gode tips på hvordan du kan forebygge og bli kvitt maur inne. Lær mer om maur og hvordan de lever, så kan du raskt bli kvitt mauren inne.

Fakta om maur

For å bli kvitt maur, bør du også kunne noen fakta om denne veldig smarte skapningen. Den har ca 250.000 flere seller i hjernen enn andre skapninger og er en av de smarteste på jorden! I Norge finnes det ca. 60 ulike arter, og totalt ca. 14.000 arter i verden. Det eneste stedet det ikke finnes maur er på Antarktis. Forskere mener mauren har funnets på jorden i mer enn 100 millioner år!

Et samfunn kan inneholde så mye som 100 000 eller opptil 1 million med individer og da også flere dronninger. En dronning kan leve opptil 20 år, mens en arbeider ca. 6 år. En stor koloni kan samle opptil ca. 2000 insekter på 1 time, så de er flinke nyttedyr som renser opp i naturen.

Som mange vet er maur ekstremt sterke, men visste du at de kan bære så mye som 10-50 ganger sin egen vekt? Det er like mye som om en vektløfter hadde løftet opptil fem tonn på strak arm!

Hva spiser maur?

Det kan var lurt å vite hva en maur spiser, i tilfelle du plutselig får besøk av maur på kjøkkenet. Maur spiser det meste som frukt, frø, andre insekter og honningdugg som de «melker» fra bladlus, men også andre søte ting som kommer i veien på jakt etter mat. En maur har en høy utviklet luktesans, og med luktesansen følger den ikke bare andre maurs duftspor, men duften etter av mat. I et maursamfunn holdes kolonien sammen ved stadig utveksling av føde. Dette er viktig å vite da en maur som spiser forgiftet åte, tar det med seg tilbake til kolonien, og utveksler maten de har spist med andre maur. På sikt fører det til at man på sikt kan bli kvitt maur i et helt maursamfunn.

Våren er høysesong for maur

I Norge er det fremst to arter som vi opplever problemer med, sukkermaur (jordmaur) og stokkmaur. Disse kommer gjerne inn på våren når varmen kommer, for å fremst lete etter mat til samfunnet. Med sin gode luktesans, følger de lukten av mat inn i huset eller ute på terrassen. Derfor er det viktig å ikke la mat og søte ting stå fremme. Fuktighet i hus kan også tiltrekke maur.

Forebygg, før du bruker maurmidler

  • Hold mat og søtsaker tett lukket i beholdere
  • Rengjør regelmessig for å unngå matrester og søl (inne i huset, men også ute på terrassen)
  • Tett igjen sprekker og åpninger i vegger, gulv og rundt dører og vinduer
  • Unngå fuktighet i huset ved å tørke opp vannsøl og lufte godt

Dette er noen av tipsene som skadedyrkontroll1.no anbefaler.

Bli kvitt maur med midler

For det meste forsvinner mauren ut av seg selv når det kommer mer tilgang av mat ute. Men om de ikke «gir seg» bør man bekjempe maur med åte. Åte er veldig effektivt når du skal bli kvitt maur inne i huset. Mauren finner åten, og tar med seg dette til samfunnet, og utveksler åten med de andre maurene i kolonien.  På dette settet kan man utrydde et helt maursamfunn. Et effektiv åte som du kan bruke for å bli kvitt maur, er Nippon Maurkontrollsystem. Denne har 2 maurlokkebokser som man fyller med flytende åte. Disse boksene plasseres der mauren kommer inn, gjerne på utsiden av huset (for å lokke de ut av huset). Denne åten er spesielt effektiv mot sukkermaur.

Når man setter ut åte, kan man først oppleve at det kommer inn flere maur, og det kan det gjøre, men her må man ha litt tålmodighet. Mauren signalerer hvor det finnes mat, og jo flere som kommer, jo flere er det som også tar med seg åten hjem til maurtuen og som deretter forgifter hele kolonien. Etter ett par dager bør antallet maur minske relativt mye for å til slutt bli helt borte.

Hvis du har mulighet, bør du prøve å følge mauren tilbake til maurtuen. Gjerne 1-2 dager etter bruk med åte. Dette for å kombinere ulike metoder for å best kvitte seg mauren helt. Finner du maurtuen kan du bruke maurmiddel av pulver. Da bør du om mulig, åpne tuen og drysse godt med pulver inn i tuen og deretter lukke tuen igjen. Til det kan du bruke Nippon Maurkverk. Men husk å ha nok av produktet da maur raskt flytter seg når de opplever at de er truet. Pulveret kan også bruke innendørs, og drysses der du ser maurene ferdes, i maurstier, langs lister osv. Vi anbefaler også Nippon Maurlokkeboks og Nippon Maurmiddel.

Nippon-maur-middel
Bli kvitt maur med Nippon maurmiddel

Helt til sist…

Nå har du fått en del fakta om maur og skjønner sikker hvorfor de er sultne på mat etter en lang vinter i dvale. Det er oftest store kolonier som trenger mye mat, derfor tar de gjerne gjenveier der hvor det er varmt og enkelt å finne mat. Begynn derfor med å forebygge ved å fjerne matkilder og fukt i huset ditt, innendørs, men også utendørs. Husk å tette gulv, vegger, rundt dører og vinduer.

Hjelper ikke dette, bør du raskt bruke effektive maurmiddel*. Disse smarte individene gjør mye nytte i naturen, men det er akkurat der vi vil ha de og ikke inne i husene våre.

Med ønske om en fin vår og sommer – sammen med små og store skapninger!

*Bruk Biocider forsvarlig. Les alltid etiketten og produktinformasjonen før bruk.