Vask av peis og vedlikehold

21. oktober, 2021
Banner image

Vask av peis og vedlikehold er ikke vanskelig. Her er gode trinn for vask og vedlikehold av peis, på glass, tette sprekker, legge på ny lakk og fjerne sot i røykrør. Regelmessig vask og vedlikehold av peis på årlig basis er viktig både for peisovnens effekt, utslipp og levetid.

Vask av peis

Starte med å vaske og tømme ildstedet i peisen for aske, husk askeskuffen. Bruk en ildfast bøtte for å helle asken oppi (ikke bruk plast- eller papirpose hvis du ikke er sikker på om det fortsatt er noen glød i peisen).

Er det behov for innvendig vask, holder det med å tørke over med en fuktig klut eller et gammelt laken, men du trenger ikke å være for «nøye». Ha heller et centimetertykt belegg av asken i bunn i brennkammeret, så beskytter det metallet. Asken gjør også at det blir lettere å få- og holde fyr.

Vedlikehold av sprekker av peisovnen

Når peisen er tømt for aske, bør du sjekke at alle deler er hele, og bytt deler som er sprukket eller knust. Finner du sprekker i skjøtene, tetter du dette med kitt for peis, for eksempel Soteks Ovnskitt. Å vedlikeholde peisens skjøter gir god effekt og levetid, og reduserer risiko for lekkasje.

Enkelt vedlikehold på peis

Har peisen blitt rusten og stygg, kan du legge på en ny lakk for å få tilbake farge og glans. Da er det viktig å først rengjøre peisens overflate før du legger på lakk, og bruke en varmebestandig lakk. Soteks Ovnslakk kan brukes på ildsteder, ovnsrør og liknende, og tåler temperatur opp til 600 grader celcius.  

Rengjør glassruten på peisovnen

For en hyggelig opplevelse vil vi gjerne se flammene i peisen. Rengjør derfor glasset på peisen for fastbrent sot, bruk gjerne skumspray for glassvinduer, som Soteks Glass Cleaner. Spray, la virke og deretter tørk av med tørkepapir. Man kan også bruke avispapir eller tørkepapir som er dyppet i aske, for å gni bort sot på ruten.

Hvordan rengjøre sotbelegg i peis?

Fyrer du mye er det lurt å fjerne sotbelegg som oppstår i brennkammer og røykrør med en sotfjerner. Til det kan du bruke Soteks Sotfjerner pose eller pulver, som er en effektiv sotkatalysator, som ved forbrenning utvikler en nøytraliserende gass om angriper sot- og tjæreforbindelser. Vedlikehold av peisens røykrør og piper bør gjøres regelmessig for å forhindre at nytt belegg oppstår.

Denne videoen viser deg hvordan du får en gammel peisovn som ny igjen.

Produktene som brukes i videoen er Selaclean Idealvask, Soteks Ovnskitt, Soteks Sotfjerner, Soteks Glass Cleaner og Soteks Sotfjerner.

Tørr ved krever mindre rengjøring og vedlikehold av peis

bilde av tørr ved.
  • Bruk tørr ved. Det bør være under 20% fuktighet i veden som benyttes. Fuktigheten kan måles med en fuktmåler, eller man kan blåse i enden av vedkubben å sjekke om det kommer luft ut på andre siden. Man kan også slå to kubber mot hverandre og høre om du får en hul lyd. Veden bør tørke i minst en sesong før den benyttes.
  • Bruk passe store kubber. Underarmen på en voksen person kan være målestokk på maksstørrelse.
  • Fyr alltid fra toppen og bruk opptenningsved ved opptenning. Ved å fyre fra toppen halveres partikkelutslippet fra pipa, og energien fra veden utnyttes mer effektivt.
  • Sjekk røyken som kommer fra pipen. Røyken skal være luktfri og nesten som damp.
  • For å få nok oksygen til forbrenningen er det lurt å sette opp et vindu eller en dør ved opptenning. God trekk er nødvendig for å brenne ved effektivt og unngå at det soter.
  • Det er kun ved som skal brennes. Alt som kan gi giftige gasser, f.eks. trykkimpregnerte materialer, søppel og plast, skal leveres til godkjent mottak.
  • Unngå å legge for mye ved inn i ovnen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i skorsteinen bli unødvendig stor.
  • Det er fordelaktig å la et lag aske ligge igjen ved tømming. Den isolerer og beskytter. Bruk en metallbøtte med lokk når du skal tømme asken, og la den stå til du er helt sikker på at det ikke er mer glør igjen.

Her kan du lese en sak fra IFI om rengjøring av ovnen, og riktig fyring.