Dekkskift, vask og vedlikehold

3. november, 2023
Få lengre levetid på dekk og felg med vask og vedlikehold ved dekkskifte.
Banner image

Nå er det høytid for dekkskifte. Vi bor i et land hvor temperaturen skifter fra dag til dag mellom varmegrader til minusgrader og snø. Å ha riktige dekk på bilen din er avgjørende for sikkerhet og ytelse.

Men er du klar over at det å vaske og vedlikeholde dekkene også er en viktig del for å ha bedre kontroll på dekkenes status og ikke minst rene og pene dekk får lengre levetid. Så ved dekkskifte er det lurt å ta en gjennomgang av dekk og felgene dine.

Slik gjør gjør du:

Dekkene får lengre levetid og ser bedre ut.

Er du klar over at veistøv og asfaltrester som fester seg til dekksidene påvirker gummikvaliteten negativt? Vi anbefaler deg å rengjøre dekkene flere ganger i løpet av året, da dette øker dekkets levetid. Dine felger må også vaskes og vedlikeholdes i løpet av året for at du skal klare å beholde lakken og glansen.

Vask og rengjør etter dekkskifte

Det er mye enklere for deg å rengjøre et dekk som ikke sitter på bilen. Da blir det enklere for deg å komme til på alle sider, og du får gjort en skikkelig og grundig vask av hele dekket og felgen, som ellers er vanskelig å rengjøre. Et dekk som vaskes og rengjøres flere ganger i året, er lettere å vedlikeholde enn dekk som har inngrodd smuss og skitt. Så da gjør du deg selv en tjeneste, og rengjøringen tar mindre tid.

Gjør jobben nå, så går det raskere å skifte dekk til våren.

Det du gjør i dag, slipper du å gjøre i morgen! Dette gjelder absolutt når det kommer til å vaske sommerdekk nå, i stedet for å vente til våren. Når du gjort jobben, går det raskere å skifte dekkene. Og ikke minst er det hyggeligere å ha dekk som er rene og pene enn å oppbevare skitne dekk i garasjen.

Vask av dekkene ved dekkskifte

Mange tror at man kan bruke Zalo eller andre avfettingsmidler for å vaske dekkene, men vi fraråder sterkt dette. Avfetting vil over tid bryte ned dekkenes kvalitet. Dette skyldes at oppvaskmiddel og avfetting tørker ut fettet i gummiblandingen, noe som igjen kan akselerere aldringsprosessen på dekket.

Det er viktig å bruke de riktige produktene som utfører jobben riktig. Diverse dekkrenseprodukter inneholder kjemikalier som bidrar til å løse opp smuss og skitt på dekkene. Det beste er å benytte en børste med myk bust som er spesialtilpasset for rengjøring av dekk (ikke bruk oppvaskbørsten, da den har stiv bust som kan ødelegge).

Husk å vaske alle sidene av dekkene, både forsiden, innsiden og gripeflaten. Etterpå bør du skylle grundig og lenge med vann for å forsikre deg om at det ikke er noen såperester igjen på dekkene. Såperester kan lett forårsake flekker som kan være vanskelige å fjerne når de har fått tørket inn.

Slik vasker du felgene

Det samme gjelder for felgene når du skifter dekk. Bruk midler som er spesialtilpasset for rengjøring av felger, og ikke noe annet. Hvis du for eksempel bruker Zalo på felgene, vil metallets overflate oksidere, og dette kan føre til at felgene raskt får stygge «flekker» som er vanskelige å fjerne.

Følg anvisningene i bruksanvisningen for produktet, og la middelet virke skånsomt for å løsne smuss og skitt. Deretter skal du skylle felgene grundig og lenge med vann for å fjerne all resterende produkt. Husk å tørke felgene etterpå for å minimere risikoen for flekker.

Her er noen produkter vi kan anbefale å bruke til vask av dekk og felg:

Vedlikehold av dekk og felger ved dekkskifte

Dette er faktisk viktigere enn mange tror. Etter rengjøring bør du absolutt vedlikeholde både dekk og felger med produkter som gir beskyttelse. For dekkene bør du avslutte vaskingen med en gummi- eller dekkfornyer. Slike produkter legger en beskyttende hinne som forhindrer uttørking av gummiblandingen og gjør det vanskeligere for skitt og smuss å feste seg igjen. En stor fordel er også at dekkets glans og farge blir fornyet, noe som gir bilen din et forbedret utseende.

NB! Merk deg at det er viktig at du unngå å spraye gummifornyer på gripeflaten av dekket. Dette da midlet kan gjøre dekket glatt. Disse produktene anbefales heller ikke for bruk på motorsykkel dekk.

For å beskytte felgene avslutter du med å bruke en felgforselger. Den finnes i flere varianter, inkludert spray, krem eller skum. Disse ulike produktene gir en overflatebeskyttelse som kalles «hydrofobisk,» noe som betyr at skitt, smuss, bremsestøv og lignende ikke fester seg til felgene.

Her er noen produkter vi kan anbefale å bruke til vedlikehold av dekk og felg:

TIPS! For å redusere snø som fester seg i hjulbuene, kan du prøve å spraye områdene med Autoglym’s Vinyl & Rubber Care.

Helt til slutt, oppbevaring av dekk

Er du usikker på hvordan du skal lagre dekkene etter dekkskifte? Mange lagrer dekk utendørs midt i solen eller under en terrasse, noe som faktisk kan føre til skade på dekkene.

Lagring av dekkene bør ideelt sett skje innendørs, i et mørkt og helst kjølig miljø. Du bør lagre dekkene enten liggende eller hengende, og de bør være rengjort og inspisert før neste sesong. F.eks. er det lurt å sjekke mønsterdyp på dekket, så du ikke må begynne med å kjøpe deg nye dekk. Hvis du har muligheten til å låse dekkene inne, er dette lurt, da dekk er ettertraktet som tyvgods. Disse tipsene ble delt av Benny Christensen, Brooms Bilekspert, i et intervju med tv2.no.