Redegjørelse i forbindelse med åpenhetsloven

29. juni, 2023

1.      Tidsperiode

Redegjørelse gjelder for tidsperioden 1. jan. 2023- 31. des. 2023

2.      Hvilke selskaper omfattes av rapporten

Rapporten gjelder for konsernet som helhet, men aktsomhetsvurdering er gjort pr datterselskap i konsernet. Dette blir beskrevet nærmere i punkt 5.

3.      Generell beskrivelse av virksomhetens organisering
mv. jf. Åpenhetsloven § 5a

  • Beskrivelse av hvordan virksomheten er organisert

Clean Ship AS er morselskapet og toppen i konsernet med unntaket av holdingsselskaper til eierne av selskapet. I Konsernstrukturen så er det hovedsakelig tre forretningsområder; Krefting Eiendom, Krefting Investeringer og Krefting Drift. Det er under det som defineres som Krefting Drift hvor åpenhetsloven sin funksjon om kontroll og aktsomhetsvurderinger av egen verdikjede i all hovedsak er relevant. Under Krefting Drift så tilhører selskapene Krefting AS, Krefting & Co AS, Bilpleiekongen AS, Sterling Polish Company A/S samt eierskapet til Krefting AB.

Virksomhetene er organisert slik at hvert driftsselskap har sin egen ledelse samt egne styrer. Det er Styre i hvert enkelt driftsselskap som står ultimo ansvarlig for at bestemmelsen i Åpenhetsloven overholdes. Ledelsen i hvert enkelt selskap står ansvarlig ovenfor styret på å levere på de retningslinjer og krav som selskapene har stipulert. Vi har per dags dato en eierstruktur som også er involvert i ledelsen av tre av fire selskaper som gjør at spørsmål rundt ansvarlighet er enkelt.

  • Beskrivelse av hvilke produkter og tjenester som virksomheten tilbyr

“Krefting drift” selskapene produserer, utvikler og distribuerer merkevarer av ren kvalitet. Produktene som leveres er i all hovedsak konsumentprodukter til rengjøring, vedlikehold og overflatebehandling av bil, båt, hus, hytte, hage og hjem. Det tilbys også noen produkter til industri og profesjonelle aktører innenfor kjemikalier.

  •  Beskrivelse av hvilke markeder virksomheten opererer i

Selskapene omsetter produkter til følgende markeder; Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Italia, Island og Singapore. Det er hovedsakelig konsumentmarkedet selskapene operer i, men det er også noen produkter som retter seg mot industri og profesjonelle aktører.

  •  Hvordan arbeidet med åpenhetsloven er forankret i virksomheten

Clean ship og Krefting sine selskaper erkjenner betydningen av åpenhet, transparens og ansvarlighet ovenfor forbrukere samt for offentlig innsyn. Videre forstår vi viktigheten av å etterleve kravene i Åpenhetsloven for å kunne styrke forbrukere sine muligheter til å ta beviste valg samt ansvarliggjøre bedrifter. Våre interne rutiner for å sikre at det ikke forekommer brudd på menneskerettigheter, barnearbeid, korrupsjon med mer samt etterlevelse av åpenhetsloven er forankret i selskapets styre, ledelse samt hos de ansatte. Styret blir igjennom selskapets ledelse holdt løpende orientert om arbeidet knyttet til åpenhetsloven og våre aktsomhetsvurderinger vil inngå som et fast punkt på selskapets styremøter. Videre gjennomføres det kvartalsvis møter med HMSK leder hvor Ledelsens gjennomgang utføres, her er oppdateringer på arbeidet med åpenhetsloven, selskapets øvrige internkontroll, avvik og nye tiltak for forbedringer oppe til gjennomgang.

  • Hvilke interne rutiner og retningslinjer har virksomheten for å håndtere arbeidet

Vi følger UN Global Compact Principles om menneskerettigheter, miljø og anti- korrupsjon. Vi har en Supplier code of conduct for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos våre leverandører. Vi har også Code of conduct for egne ansatte. Vi gjennomfører også regelmessige audits/revisjoner hos våre leverandører samt prioriterer å jobbe med leverandører som holder sertifiseringer som støtter opp under menneskeverd og skikkelige arbeidsforhold.

Siden innføringen av Åpenhetsloven har vi gjennomgått våre interne prosesser og rutiner for å sikre at vi opererer i tråd med kravene og intensjonen med loven.

Åpnehetsloven krever at virksomheter gjennomfører en årlig aktsomhetsvurdering, dette er iverksatt som en del av vår løpende internkontroll med en hovedrevisjon i sammenheng med den årlige selskaps redegjørelsen som skal utarbeides. Vi var tidlig i gang med å jobbe bakover i verdikjeden og har hatt strenge krav til våre leverandører og produsenter. Etterlevelse av vår egen code of conduct har vært hovedfokus de senere årene og arbeidet med denne har gjort at vi har hatt erfaring og muligheten til å jobbe med verdikjedene våre også før innføring av åpenhetsloven.

  • Varslingskanaler og klagemekanismer som kan bidra til å avdekke negative konsekvenser

Krefting har igjennom sitt internkontrollsystem sammen med fysiske audits/revisjoner ute hos leverandører mulighet til å avdekke forhold som ikke står i tråd med Åpenhetsloven og Krefting sin code of conduct. Varslingsmuligheter vil skje gjennom selskapets rutiner om å enten varsle gjennom selskapets interkontroll system eller via ledergruppen i selskapet. I tillegg til de interne rutinene så vil nylig implementert rutiner for håndtering av innsynsforespørsler bidra til økt fokus som kan bidra til å avdekke avvik tidligere. Videre har vi vurdert og iverksatt nødvendige løsninger for å sikre at informasjonen som er omfattet av Åpenhetsloven er tilgjengelig for offentligheten.

4.      Beskrivelse av avdekkede negative konsekvenser og, eller vesentlige risikoer for brudd på menneskerettigheter og retten til anstendige arbeidsforhold jf. Åpenhetsloven § 5b

Det er i rapporteringsperioden ikke avdekket negative konsekvenser i egen eller i underleverandører sin verdikjede. Det har heller ikke fremkommet vesentlig risiko for brudd. Vi har i perioden siden sist rapport vurdert en ny potensiell underleverandør fra Asia. Bytte ble ikke gjennomført som et resultat av at ny mulig underleverandør ikke var villig til å dele tilstrekkelig data i relasjon til deres arbeidsforhold, arbeidsrutiner og HMSK arbeid.

5.      Beskrivelse av iverksatt tiltak for å stanse faktiske negative konsekvenser og, eller vesentlige risikoer for brudd på menneskerettigheter og retten til anstendige arbeidsforhold jf. Åpenhetsloven § 5c

Følgende konkrete tiltak er gjennomført i de ulike selskapene som inngår i konsernet.

Krefting AS

Vi har gjennomført vår årlige revisjon av eksisterende leverandører og har ikke avdekket noe endrende forhold siden forrige vurdering. Vi fortsetter å utføre aktsomhetsvurdering for nye leverandører og innhentet signert supplier code of conduct som en del av onboarding av nye leverandører. Dersom vi finner det hensiktsmessig, så utføres det fysisk besøk og inspeksjon av leverandører.

Krefting & CO AS

Vi har gjennomført vår årlige revisjon av eksisterende leverandører og har ikke avdekket noe endrende forhold siden forrige vurdering. Vi fortsetter å utføre aktsomhetsvurdering for nye leverandører og innhentet signert supplier code of conduct som en del av onboarding av nye leverandører. Dersom vi finner det hensiktsmessig, så utføres det fysisk besøk og inspeksjon av leverandører.

Krefting AB

Krefting AB har kun krefting & CO As som sin leverandør og er i så måte dekket opp av tiltak gjennomført i dette selskapet

Bilpleiekongen AS

Vi har gjennomført revisjon av eksisterende leverandører og har ikke avdekket noe avvikende forhold. Vi har implementert signering av code of conduct som et krav for å kunne være leverandør til selskapet. Vi vil gjennom det kommende året fortsette å utføre aktsomhetsvurdering for nye leverandører og innhentet signert supplier code of conduct som en del av onboarding av nye leverandører. Dersom vi finner det hensiktsmessig, så utføres det fysisk besøk og inspeksjon av leverandører.

Sterling Polish Company A/S

Vi har gjennomført en aktsomhetsvurdering av våre leverandør og innhentet signert Supplier code of conduct for mest av leverandører. Besøk av selskapets to største leverandører målsettes gjennomført i løpet av det kommende år.

Rutine for arbeid frem i tid:

Vi fortsetter med rutine for gjennomgang av alle våre leverandører 1 gang pr år. Vi gjør en aktsomhetsvurdering hvor vi vurderer risikoen for endrede forhold hos hver enkelt leverandør siden forrige vurdering, samt vurdere behov for ytterligere gransking eller audits/revisjoner.

Vi har i stor grad leverandører som holder til i Norden, samt Europa og UK. Vi anser disse leverandører som relativt lav risiko for brudd på åpenhetsloven.

Vi har også leverandører i Asia som er vanskeligere å følge opp samt fysisk kontrollere med audit og revisjon. Ovenfor disse leverandørene så gjør vi en grundig vurdering årlig, og vurderer løpende behov for ytterligere kontroll og audit. Vi vektlegger spesielt europeiske sertifiserings og merkeordninger i land hvor vi anser brudd på åpenhetsloven eller sannsynligheten for ikke etterlevelse av vår code of conduct som lav.

6.      Publisering og signering

Rapporten er publisert på vår nettside: Åpenhetsloven

Dato: 13. juni 2024
Signert


C. Christian Krefting
Daglig leder Clean Ship AS